Württemberg Wijnen zijn een verrassende ontdekking
Alhoewel het wijnbouwgebied Württemberg qua grootte het vierde wijnbouwgebied van Duitsland is, blijft het voor veel Nederlandse wijnliefhebbers een grote onbekende. En dat is jammer. Wijnbouwgebied Württemberg is verrassend in een aantal opzichten.
Net als een aantal bekende technische spelers zoals Mercedes-Benz, Audi en Würth, gaan de wijnmakers in Württemberg voor kwaliteit.
95 % van de controleerde hoeveelheid wijn was in 2012 “Qualitätswein” terwijl de most in dat zelfde jaar “Prädikatswein” als potentie had!1.
Verrassend is ook de kleur van de geproduceerde wijnen in Württemberg: 19,5% is wit, 66,9% is rood en 13,6% is rosé van kleur. Het gemiddelde in Duitsland is: 59,5%, 30,8% en 9,7%2.
Elke jaar strijden de wijnmakers van Württemberg om een gouden, zilveren of bronzen medaille voor hun wijnen bij de ”Württemberger Landesprämierung”. In de top 10 van 2012 waren dat 7 “Weibaugenossenschaften. Dit wordt bereikt door een vrijwillige reductie van de hoeveelheid druiven die per oppervlakte eenheid mag worden aangevoerd, zorgvuldig en selectief oogsten (circa 97 % van de druiven worden handmatig geplukt), strenge controle bij de aanname van de druiven bij de coöperatie en een hypermodern productieproces.
Druivenrassen in Württemberg
Aan meer dan 70 % van alle wijnstokken in Württemberg groeien blauwe druiven, waarvan rode of rosé wijn gemaakt wordt. De meest aangeplante blauwe druivensoort is de Trollinger, gevolgd door de Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. Voor de witte druivenrassen is dat de Riesling, Kerner, Rivaner en Silvaner.
Aardig om te vermelden is dat Württemberg de geboortegrond is van verschillende druivenrassen: de blauwe Dornfelder, Samtrot, Acolon, Cabernet Dorio, Cabernet Mitos, en de witte Kerner hebben Württemberg als hun ‘heimat’ en leveren stuk voor stuk verassende wijnen.
Lemberger
Cabernet Mitos
1 Deutscher Weinstatistiek 2013-2014
2 Deutscher Weinstatistiek 2013-2014
3 Entdecken Sie das Geheimnis der Würrtemberger, WWG, 2011